14.09.2011

Suszone Pomidory

Cudowny sposób na zatrzymanie lata w słoiku:) Genialne w swojej prostocie, nie wymagają pracy ani wysiłku przy przygotowaniu. No, może trochę wysiłku jednak tak, bo trzeba przynieść z rynku ok 10 kg pomidorów:)
Jak je zrobić? Bardzo prosto. Potrzebne będzie ok 10 kg podłużnych, polnych, dojrzałych pomidorów, suszarka do grzybów i kilka wolnych dni potrzebnych do pilnowania aby osiągnęły podczas suszenia konsystencję suszonych śliwek kalifornijskich. 





Pomidory umyć, przekroić na pół i suszyć w suszarce lub w piekarniku przecięciem do góry. Następnie ułożyć ciasno w słoikach, pomiędzy nie wcisnąć 2-3 przekrojone ząbki czosnku, 2 malutkie suszone papryczki chili, posypać na wierzchu łyżką suszonych ziół, np bazylią i oregano, i zalać olejem o neutralnym smaku, np rzepakowym lub słonecznikowym. Pomidory powinny być całkowicie przykryte olejem. Przechowywać w lodówce i delektować się przy każdej okazji :)
Z 10 kg pomidorów wyjdą mniej więcej 2 litrowe słoiki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz