Jak je zrobić? Bardzo prosto. Potrzebne będzie ok 10 kg podłużnych, polnych, dojrzałych pomidorów, suszarka do grzybów i kilka wolnych dni potrzebnych do pilnowania aby osiągnęły podczas suszenia konsystencję suszonych śliwek kalifornijskich.
Pomidory umyć, przekroić na pół i suszyć w suszarce lub w piekarniku przecięciem do góry. Następnie ułożyć ciasno w słoikach, pomiędzy nie wcisnąć 2-3 przekrojone ząbki czosnku, 2 malutkie suszone papryczki chili, posypać na wierzchu łyżką suszonych ziół, np bazylią i oregano, i zalać olejem o neutralnym smaku, np rzepakowym lub słonecznikowym. Pomidory powinny być całkowicie przykryte olejem. Przechowywać w lodówce i delektować się przy każdej okazji :)
Z 10 kg pomidorów wyjdą mniej więcej 2 litrowe słoiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz