Składniki:
- 6 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej polnych.
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 szklanki musztardy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- zalewa octowa
Zalewa:
- 1 l. octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 0,5 startej gałki muszkatołowej
- 7 goździków
- 15 listków laurowych
Zalewę przygotować minimum 12 godzin wcześniej: Ocet zagotować z przyprawami, przelać do słoika, zakręcić i odstawić.
Pomidory i cebulę pokroić w ćwiartki, wyciąć szypułki i gotować na małym ogniu aż do rozgotowania. Następnie przetrzeć przez sito (tak sugeruje autorka), lub zmiksować (tak sugeruję ja:) ) o ile ewentualne pestki nie będą stanowić problemu. Wlać przecedzoną zalewę octową i gotować, gotować, gotować.... aż do osiągnięcia konsystencji koncentratu pomidorowego. Potrwa to kilka godzin. Jeśli nie brakuje nam cierpliwość można gotować dalej (autorka pisze o konsystencji gęstych powideł śliwkowych), ale zapewniam, że nie ma takiej potrzeby. Na końcu dodać musztardę, sól i paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać i przełożyć gorące do wyparzonych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz