14.08.2011

Musztarda pomidorowa

Przepis na musztardę pomidorową pochodzi z tego bloga. Pracy jest dużo, ale efekt ciekawy i wart kilku godzin stania przy garach i poparzonych rąk;) Sos w przybliżeniu można porównać do musztardy wymieszanej z ketchupem, ale po namyśle stwierdzam, że to porównanie może być bardzo krzywdzące. Musztarda pomidorowa ma interesujący, bogaty, pomidorowo-korzenny smak. Na pewno będzie idealna jako dodatek do wielu potraw.




Składniki:

- 6 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej polnych.
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 szklanki musztardy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- zalewa octowa

Zalewa:

- 1 l. octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 0,5 startej gałki muszkatołowej
- 7 goździków
- 15 listków laurowych

Zalewę przygotować minimum 12 godzin wcześniej: Ocet zagotować z przyprawami, przelać do słoika, zakręcić i odstawić. 
Pomidory i cebulę pokroić w ćwiartki, wyciąć szypułki i gotować na małym ogniu aż do rozgotowania. Następnie przetrzeć przez sito (tak sugeruje autorka), lub zmiksować (tak sugeruję ja:) ) o ile ewentualne pestki nie będą stanowić problemu. Wlać przecedzoną zalewę octową i gotować, gotować, gotować.... aż do osiągnięcia konsystencji koncentratu pomidorowego. Potrwa to kilka godzin. Jeśli nie brakuje nam cierpliwość można gotować dalej (autorka pisze o konsystencji gęstych powideł śliwkowych), ale zapewniam, że nie ma takiej potrzeby. Na końcu dodać musztardę, sól i paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać i przełożyć gorące do wyparzonych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz